Minialbum - tutorial

Om du är nybörjare kan det här inlägget kännas helt obegripligt, så därför finns det en video på Youtube där jag visar hela albumet sida för sida. Jag förklarar även lite mer hur jag har gjort. Filmen kan du se HÄR.
 Albumet består av ett omslag och tre sidor, sidorna kallar jag fortsättningsvis för bassida (nummer 1, 2 och 3). Varje bassida har en fram- och en baksida.
Vi börjar med att göra omslaget. När man köper en förpackning med cardstock så ingår det oftast ett lite tjockare ark som inte ingår i pappersserien, spara dem för de är perfekta till att ha som stomme i dessa album. Om man inte har ett sådant ark går det bra med en tunnare chipboard.
Skär till två delar som mäter 5" x 3 1/2", samt en del 5" x 1".
 Jag har valt en rosa cardstock till mitt album. Skär till en cardstock i storleken 7" x 10 1/4".
 
Limma fast stommen enligt bilden nedan, se till att du har en glipa på båda sidor av ryggen (den smala biten).
 Skär bort alla hörnen.
Jag råkade skära lite för mycket i hörnen så jag satte fast en rosa bit innan jag limmade ner kanterna.
Limma fast flikarna och när limmet har torkat biga försiktigt i gliporna mot ryggen.
 Sätt fast ett mönstrat papper på ryggen (insidan). Detta ska göras INNAN du monterar "gångjärnen". Men SÄTT INTE fast mönstrat papper på insidan av omslaget ännu.
Nu ska vi göra fästet till sidorna. Skär en cardstock i måtten 4 1/4 " x 4 1/2". Höjden på fästet är 4 1/4".
Biga vid: 1", 1 1/8", 1 3/8", 1 5/8", 2", 2 1/4", 2 1/2", 2 7/8", 3 1/8", 3 3/8", 3 1/2". På detta sättet blir de tre fästena 1/4" och mellanrummet mellan dem 3/8".
 Limma fast delen mot ryggen på albumet. Den första och sista biglinjen ska vara i skåran mellan ryggen och fram-/baksidan. När limmet är helt torrt är det bra att försiktigt vika alla bigningarna så de viker sig lättare.
Klä insidan på omslaget.
 Nu ska vi göra våra bassidor, totalt 3 stycken. Skär till 3 st delar som mäter 4 7/8" x 3 3/8". Limma fast dessa på vänster sida av varsitt gångjärn. På baksidan kommer gångjärnet döljas av mönsterpapper.
På omslagets insida ska vi sätta fast ett vattenfall. Skär till 4 st cardstock som mäter 4" x 3 1/8". Biga toppen vid 1/4". Sätt fast den första längst upp och de andra en efter en i linje med kanten på den ovanför.
  Om man vill kan man sätta magneter för att hålla vattenfallet på plats.
Nu ska vi sätta fast delar på bassida 1. Skär till en cardstock i måtten 4 7/8" x 3 3/8" biga vid 1/4" från högersida. (Höjden på bassidorna är 4 7/8 samt de delar vi kommer sätta fast).
Skär till ytterligare en del med samma mått men med bigningen på vänster sida istället.
Limma fast dessa mot framsidan av bassida 1 (sidan mot vattenfallet).
 Även här kan man sätta fast magneter för att hålla ihop flikarna mot bassidan.
Bläddra fram till nästa sida, vi ska nu arbeta med baksidan av bassida 1. Skär till ett cardstock i måtten 4 5/8" x 3 1/8" och biga ena kortsidan vid 1/4". Limma fast i nederkant på baksidan av bassida 1.
 På bassida 2 ska vi sätta en ficka. Skär till ett cardstock 2 3/4" x 3 7/8" och biga tre av sidorna (enbart en av de längre) vid 1/4". Vik vid linjerna och limma fast ficka mot nederkanten av bassida 2.
Bläddra fram till baksidan av bassida 2. Skär till ett cardstock som mäter 4 7/8" x 5 1/2" och biga vid 2" och 5 1/4". Limma fast den delen som mäter 1/4 mot vänster kanten på baksidan av bassida 2.
 Vi ska sätta fast ytterligare en del på den här bassidan. Skär till en cardstock som mäter 4 7/8" x 3 3/8" och biga vid 1/4 från vänster sida. Limma fast den delen som mäter 1/4 mot höger kant på bassida 2.
Även här kan man sätta magneter om man vill. Stäng högerfliken först och sedan vänsterfliken. Nu är bassida 2 klar.
 På bassida 3 sätter vi fast en ficka. Skär till ett cardstock 2 3/4" x 3 7/8" och biga tre av sidorna (enbart en av de längre) vid 1/4". Vik vid linjerna och limma fast ficka mot nederkanten av bassida 3.
Vänd blad. Nu ska vi arbeta med baksidan av bassida 3.
Skär till ett cardstock som mäter 4 7/8" x 3 3/8" biga vid 1/4" på den högra sidan. Limma fast mot baksidan av bassida 3, på vänster sida.
 Sätt fast magnet om så önskas. Stäng fliken. Nu är vi klara med bassidorna och har bara sista omslagssidan kvar. Här blir det ett vattenfall, precis som på första omslaget.
Skär till 4 st delar cardstock som mäter 4" x 3 1/8". Biga varje del vid 1/4 från toppen. Limma fast dem en efter en mot omslagets insida. Starta längst upp och placera efterföljande vattenfall precis under den föregående.
 Nu är grunden till albumet helt klart.
Nu är det dags att dekorera alla sidorna.  Hela albumet i detalj finns i det HÄR inlägget.
Jag hoppas att ni provar på att göra ett sådan här litet album.
Ha det så gott!
/Anethe
 
Detta inlägget är sponsrat av Instila

1 bibbi:

skriven

Hela albumet i detalj finns i det HÄR inlägget. HÄR länkar ingenstans.

Svar: Tack för att du uppmärksammade, jag har fixat detta 😊
Anethe Hellström

Kommentera här: