Pop out swing card - tutorial

Idag blir det en genomgång hur jag gör mina pop out swing cards. Jag kommer att visa 2 olika sätt, ett med hjälp av en die och en utan. Kolla gärna in mina andra kort som jag har gjort med liknande vikning, de finns HÄR.

Pop out swing card MED die
(Crealies Create a card no 1)
Skär till ett cardstock till 14,5 x 29 cm (det färdiga kortet blir då 14,5 x 14,5 cm). Biga kortbasen vid 14,5 cm och bestäm vilken sida du vill ha som framsida. Lägg diesen på den sidan med den utstickande innerdelen mot ytterkanten.
Jag sätter fast diesen med lite washi så jag vet att den sitter där den ska.
Stansa ut en kvadrat som passar inne i hålet, tänk på att kortet ska kunna svinga. Jag har använt mig av Crealies XXL no 34 (den har dubbelsöm men jag tycker den passar bäst).
I detta läget är det lättast att göra det mönstrade pappret för framsidan, det går att göra när allt är monterat men det är lite bökigar.
Skär till ett mönstrat papper 14 x 14 cm och lägg det som du vill ha det. Jag har satt fast det med små klämmor.
Vänd så du ser baksidan och rita av ytterkanterna i hålet. Detta är det minsta måttet som du får skära ut.
Montera fast det mönstrade pappret på framsidan. Nu är delarna till framsidan klar så nu går vi vidare med insidan av kortet. Skär till ett cardstock 21 x 14,5 cm och biga vid 7 och 14 cm. Bigningen vid 7 cm ska vara berg och vid 14 cm dal. 
Sista fliken efter dalen ska limmas fast mot insidan av kortet.
Nu ska vi montera insidan på kortet. 
Limma fast högersidan kanten på kortet. Vik till den lilla fliken som sitter på framsidan så att vikningen blir skarp. Sätt lim på baksidan av fliken och stäng ihop kortet. Tryck fast fliken mot insidan. 
Fliken sitter nu synligt på insidan, men den kommer att döljas både av mönstrat papper och kvadraten som ska sitta på framsidan
Nu är det dags att sätta fast mönstrat papper på insidan.
Jag gör mina paneler till insidan 6,5 x 14 cm.
Sist monterar vi den vita kvadraten på framsidan. Sätt lim på allt du ser genom framsidan UTOM den raka delen som går i mitten (där jag har mitt långfinger).
Lägg kvadraten exakt i hålet och se till att inget lim kommer utanför. Låt limmet torka med kortet öppet så att det inte är någon risk att det råkar limmas ihop.
Nu är detta kortet helt klart, bara att dekorera som man vill.
 
Pop out swing card UTAN die
Principen är ju likadan, så vi börjar med ett cardstock som är 14,5 x 29 cm, biga på mitten. Detta är vår kortbas.
Innerdelen har måtten 21 x 14,5 cm. Biga vid 7 cm (berg) och 14 cm (dal).
Den här gången tänkte jag göra svingdelen med en cirkel istället. Spara cirkeln för den ska vi använda som svingdel senare.
Skär till det mönstrade pappret som du vill ha till framsidan (jag gör mitt 0,5 cm mindre än kortet). Lägg det på framsidan.
Vänd och rita av. Detta är det minsta mått du kan ha på cirkeln.
Jag stansade först ut hålet exakt i samma storlek. Sedan tog jag en die som är lite större med dubbelsöm på för att få lite extra detalj på detta kortet. 
Nu tycker jag att vi tar och monterar ihop kortet.
Limma fast innerdelen mot insidan av kortet, från dalen och ut mot kanten.
Nu ska vi få fast motsatta delen mot framsidan. Vik upp insidan och limma fast en liten pappersbit på ovan och undersidan (se bilden nedan) cirka 13-14 cm långa. Jag har använt mig av en spillbit. Den får bara inte vara så bred att den syns i hålet på framsidan.
På bilden nedan ser du flikarna i en annan vinkel.
Vik flikarna in mot kortbasen.
Lägg lim på flikdelerna som sticker ut.
Vik samman kortet och pressa fast flikarna. Se noga till att inget lim har hamnat på något annat ställe än vid flikarna.
Montera fast mönsterpapper på flikarna på insidan.
Och tillsist monterar vi fast mittdelen som ska svinga :) Cirkeln som vi ska använda är den som vi sparade tidigare.
Limma i den halvcirkel som har mönstrat papper, se till att inget lim hamnar fel för då är det risk att kortet inte går att öppna.
För att vara säker på att inte limmet hamnar fel brukar jag låta kortet torka "uppsvingat".
Det kanske blir något som stör sig på att korten inte går att öppna upp fullständigt, men jag gillar att jobba med hela och halva cm så därför är mina kort så här. Det är bara att lägga till de mm som man tycker blir bättre.
Ha det nu så jättekul och dekorera ditt kort och exprimentera lite med var du kan sätta dekorationerna som hamnar utanför kanter etc. Mina färdiga kort från den här genomgången kommer i ett senare inlägg.
Ha det så gott!
/Anethe 
 
Materiallista
Papper
Roxstamps Vintage rosa (?) 14,5 cm paperpack
Dies
Crealies Create a card no 1
Crealies Crea-Nest-Lies XXL no21
Crealies Crea-Nest-Lies XXL no 33
Crealies Crea-Nest-Lies XXL no 34
1 linda landby:

skriven

Tack för ännu en bra beskrivning, jätterolig vikning som jag nu testat. Du gör så fina alster o bra beskrivningar ❤

Svar: Tack snälla 💖
Anethe Hellström

Kommentera här: