Korthållare - tutorial

Idag blir det en genomgång på hur jag gör mina korthållare. Jag tycker om att ge bort ett set med kort och då är det lite extra fint om de sitter i en hållare också. De korten som jag gör är oftast 14,5 cm så min hållare har jag anpassat till det måttet, gör du större eller mindre kort så får du ändra måtten lite så de passar till dina kort.
Börja med att mäta ut två papper (cardstock) till 20 x 20,5 cm, vi kommer att behöva två likadana (spegelvända delar).
Vi gör den ena först så blir det lite enklare.
Biga 4 cm in på två kanter, detta kommer bli ryggen och botten på hållaren.
Biga 1,5 cm mot motsatt sida mot ryggen (alltså framsidan). Dra sedan ett rakt streck in till bigningen vid 8,5 cm mätt från botten. Här ska vi skära/klippa men vi kan göra detta senare.
Mät ut 8 cm från ryggen och sätt en liten markering (jag har gjort en stor för att det ska gå lättare att se).
Biga från din markering vid 8,5 cm till 8 cm.
Vrid pappret och lägg linjalen mot din bigade kant, flytta upp linjalen 1,5 cm och skär bort toppen (bilden visar bara en ritad heldragen linje där du ska skära).
Skär alternativt klipp som bilden visar nedan. Jag brukar snedklippa för att det ska bli lättare att montera ihop allt.
Gör sedan en exakt likadan del, fast den ska vara spegelvänd.
Vi behöver även en liten bit till framsidan som ska vara 8 x 4 cm, bigas vid 3,5 cm (från botten).
De delarna som ska limmas mot varandra kan behöva trimmas lite för att passa bra ihop, ibland skiljer sig bigningarna lite. På bilden har jag lagt de spegelvända delarna lite omlott vid ryggen.
På den ena delen skär jag bort ytterligar ett par bitar. Det spelar ingen roll vilken av de två du väljer att skära bort bitarna på.
Monteringen går till så här.
Limma de båda ryggdelarna mot varandra (cardstocken är alltså dubbel i ryggen och i botten).
Limma in båda de två vinklade delarna, dessa är bara en extra kant för att hållaren ska bli lite snyggare.
Den lilla biten (4 x 8 cm) som är hållarens framsida monteras med fördel innan botten. Limma den kortare delen under den ena bottenbiten. Vik även ner den delen som kommer från ryggen under botten.
På detta sättet så hamnar flikarna mellan de båda rygg- och bottendelarna och det ser snyggast ut.
Nu är det bara att sätta fast den andra sidan av korthållaren. Botten mot botten och ryggen mot ryggen. (Bilden visar undersidan av hållaren med flikarna lösa, dessa ska självklart också limmas fast innan man sätter fast botten).
Jag hoppas att ni förstod min lite röriga genomgång, men jag tror att det ger sig när du väl sitter där med alla delarna. 
 
 
Lämna gärna en kommentar. Jag ska försöka att bli lite bättre på att lägga upp bilder på de korthållare som jag gör framöver, de kommer att hamna HÄR (kategorier - korthållare).
Ha det så gott! 
/Anethe