Bendi fold - Tutorial

Idag blir det en genomgång hur man gör ett Bendi fold  (direkt översatt vågig vikning).
Jag brukar ha mina kort i storleken 14,5 cm så därför kommer jag utgå från ett papper som är 14,5 cm.
Ta et nytt papper och skär till en bit som är 15,5 cm långt och 10 cm högt. Detta blir den vänstra fliken.
Skär till en flik till som är 13 cm långt och 5,5 cm högt. Detta är är den högra fliken.
Biga den vänstra fliken (den som är 15,5 cm lång) enligt bilden nedan.
1 cm från högerkanten och 0,5 cm från vänsterkanten.
Gör motstvarande på den högra fliken (som är 13 cm lång), men här ska bigningarna vara tvärtom. Alltså 1 cm på den vänstra kanten och 0,5 cm på den högra. På bilden nedan ligger de båda flikarna.
Nu är det dags att fundera på hur vågig vi vill ha kanten, det finns inget rätt eller fel här men det man kan tänka på är ju att de kommer att överlappa varandra så den största fliken bör inte vara kortare i änden än den minsta.
Jag använde mig av en die från Gummiapan för att skapa kanten. Jag la den mindre fliken över den större så var det lätt att se hur dien skulle ligga.
För att få vågig kant på den lilla biten var jag tvungen att vända mitt papper mot baksidan eftersom jag vill ha samma våg på min lilla bit och den ska vara spegelvänd. Så sömmen (hålen) ser lite olika ut på de båda delarna men vågen är likadan.
På den sidan där det är bigat 0,5 cm från kanten måste man skära bort en del från botten samt vinkla kanten lite. OM man vill att flikarna ska gå att ta loss, om man ska limma fast flikarna så kan allt vara kvar.
Jag tycker att det är bra att förstärka vikningen eftersom man vill ju öppna upp kortet flera gånger och då är det risk att de små flikarna lossnar.
Nu är det dags att mäta ut var första fliken ska fästas på kortet. Jag har valt att sätta den 4 cm in från kanten men det kan man välja själv hur mycket man vill att kortet ska bågna. Mät ut hur stor fliken är och skär upp en skåra mellan markeringarna. (Du behöver inte rita ut som jag har gjort utan det är för att det ska bli lättare att se).
Den lilla fliken ska fästas på den stora så måttet är 8 cm från bigningen. Mät ut hur stor skåran behöver vara och skär mellan dina markeringar. Även detta måttet går att minska för att få en större bågning på fliken.
Så här ser kortet ut när allt ligger platt. Nästa steg kommer att bli att fästa ihop allt.
Det går att fästa flikarna på båda sidorna om den stora kvadraten, det gör man precis som man vill. Om man fäster på framsidan så kan man dölja detta med mönstrat papper etc.
Principen är: den 1 cm som vi bigat på varje sida av flikarna ska fästas mot kvadraten (bak- eller framsidan).
Jag satte dubbelhäftande tejp på de delarna som ska sättas fast på kortet och valde den här gången att sätta samman på baksidan. När flikarna sitter i sina skåror ser kortet ut så här.
Men som sagt, det går att variera avståndet på skårorna så att kortet blir mer eller mindre bulkigt.
På baksidan av mitt kort ser det ut så här.
Om man inte vill att flikarna ska gå att öppna så limmas den lilla fliken på insidan av kortet istället och baksidan blir slät.
Vill ni ser kort som jag har gjort i den här vikningen så finns de HÄR.

Jag hoppas att ni provar min mall, för det är inte så svårt att göra som man kanske tror. 
Ha det så gott!
/Anethe

Kommentera här: