4 step card - tutorial

Idag blir det en gengomgång hur man gör ett 4 step card (trappstegskort med 4 steg). Jag har utgått från ett papper som är 15 x 30 cm.
Det gäller att hålla tungan rätt i munnen så man skär på rätt ställe och bigar på rätt, men jag tror att ni kommer att fixa det om ni bara följer min mall.
När jag gjorde min mall tyckte jag att det var lättast att först göra en liten kvadrat som är strax under 3,75 cm på alla sidorna så det är mitt första tips att göra en sån. Mät även till ditt cardstock så det är 15 x 30 cm.
Biga vid 11,25 cm (valleyfold/dal).
Nu får vi användning för den lilla kvadraten :)
Mät ut 3 cm från den bigade linjen och lägg kvadraten mot kanten och rita tunt med en blyerts runt kvadraten.
Jag ritade lite hårt för att det ska gå lättar för er att se.
Flytta linjalen till 5 cm från den bigade kanten och placera kvadraten ett steg ner. Rita sedan återigen försiktigt med blyerts runt kvadraten.
Nästa trappsteg ner ska vara 7 cm från den bigade linjen.
Sedan återstår bara det sista steget som ska vara 9 cm från den bigade kanten.
Nu ska vi börja skära och biga trappstegen, så här får man ha lite koll så man skär på rätt ställe. Alla vågräta linjer på trappstegen ska skäras och de lodräta ska bigas. På min bild nedan är de streckade linjerna bigningar och heldragen linje ska skäras.
Vi börjar med att skära tycker jag. Det är alltså 3 ställen vi ska skära och vi börjar med den översta. Skär från början (3 cm strecket till slutet på trappsteg 2, 10 cm från högerkanten). Totalt är det 6 cm som ska skäras.
Sedan flyttar vi en rad ner och skär steget nedanför, från 5 cm strecket ända bort till högerkanten på steget nedanför (vid 12 cm på min linjal).
Tillsist skär vi det sista steget.
Nu kör vi lite bigningar eftersom allt skärande är klart. Biga alla streckade linjer, den långa linjen är en dal och i mitten kommer ett berg och sedan en dal.
Sudda bort alla linjer som du ritade. Eftersom kortet i detta läget inte är så snyggt ihopvikt så kan man göra ett fodral av cardstock (15 x 30 cm med bigning 15 cm) och sedan sätta fast den vikta delen på insidan. Tejpa/limma fast insidan så att trappstegen kan öppna sig, på min bild har jag satt små nypor för att markera vart insidan ska sitta fast i fodralet.
Jag hoppas att ni gillar min tutorial och att ni provar att göra ett eget trappstegskort, här kan ni ju exprimentera med fler trappsteg för det är bara att dela 15 med antalet steg som ni vill ha. Exempel om ni vill ha 5 steg så delar ni 15/5=3, då ska den lilla kvadratet vara 3 cm istället för 3,75 cm.
Om ni vill se kort som jag har gjort med den här vikningen så finns de HÄR, scrolla neråt om du först ser detta inlägget.
Ha det så gott!
/Anethe
1 linda landby:

skriven

Tusen tack för att du delar med dig så tom sånt folk som jag fattar 😂😋 jättefint ❤

Svar: Tack snälla Linda ❤️ vad roligt att du förstod min tutorial 😊
Anethe Hellström

Kommentera här: