Korthållare - tutorial

Idag blir det en genomgång på hur jag gör mina korthållare. Jag tycker om att ge bort ett set med kort och då är det lite extra fint om de sitter i en hållare också. De korten som jag gör är oftast 14,5 cm så min hållare har jag anpassat till det måttet, gör du större eller mindre kort så får du ändra måtten lite så de passar till dina kort.
Börja med att mäta ut två papper (cardstock) till 20 x 20,5 cm, vi kommer att behöva två likadana (spegelvända delar).
Vi gör den ena först så blir det lite enklare.
Biga 4 cm in på två kanter, detta kommer bli ryggen och botten på hållaren.
Biga 1,5 cm mot motsatt sida mot ryggen (alltså framsidan). Dra sedan ett rakt streck in till bigningen vid 8,5 cm mätt från botten. Här ska vi skära/klippa men vi kan göra detta senare.
Mät ut 8 cm från ryggen och sätt en liten markering (jag har gjort en stor för att det ska gå lättare att se).
Biga från din markering vid 8,5 cm till 8 cm.
Vrid pappret och lägg linjalen mot din bigade kant, flytta upp linjalen 1,5 cm och skär bort toppen (bilden visar bara en ritad heldragen linje där du ska skära).
Skär alternativt klipp som bilden visar nedan. Jag brukar snedklippa för att det ska bli lättare att montera ihop allt.
Gör sedan en exakt likadan del, fast den ska vara spegelvänd.
Vi behöver även en liten bit till framsidan som ska vara 8 x 4 cm, bigas vid 3,5 cm (från botten).
De delarna som ska limmas mot varandra kan behöva trimmas lite för att passa bra ihop, ibland skiljer sig bigningarna lite. På bilden har jag lagt de spegelvända delarna lite omlott vid ryggen.
På den ena delen skär jag bort ytterligar ett par bitar. Det spelar ingen roll vilken av de två du väljer att skära bort bitarna på.
Monteringen går till så här.
Limma de båda ryggdelarna mot varandra (cardstocken är alltså dubbel i ryggen och i botten).
Limma in båda de två vinklade delarna, dessa är bara en extra kant för att hållaren ska bli lite snyggare.
Den lilla biten (4 x 8 cm) som är hållarens framsida monteras med fördel innan botten. Limma den kortare delen under den ena bottenbiten. Vik även ner den delen som kommer från ryggen under botten.
På detta sättet så hamnar flikarna mellan de båda rygg- och bottendelarna och det ser snyggast ut.
Nu är det bara att sätta fast den andra sidan av korthållaren. Botten mot botten och ryggen mot ryggen. (Bilden visar undersidan av hållaren med flikarna lösa, dessa ska självklart också limmas fast innan man sätter fast botten).
Jag hoppas att ni förstod min lite röriga genomgång, men jag tror att det ger sig när du väl sitter där med alla delarna. 
 
 
Lämna gärna en kommentar. Jag ska försöka att bli lite bättre på att lägga upp bilder på de korthållare som jag gör framöver, de kommer att hamna HÄR (kategorier - korthållare).
Ha det så gott! 
/Anethe
 

Kort till en golfare

Asså hur kul är inte stämplarna från Art Impressions? Idag har jag gjort ett kort med några av stämplarna från Par-Tee golfers set. Kortet är 15 x 15 cm så det är lite större än vad jag normalt gör.
Vikningen på kortet finns en beskrivning på HÄR. Eftersom stämplarna är skämtsamma fortsatte jag med samma humor inne i kortet och lät golfbollen hamna i vattenhålet.
Vikningen heter 4 step eller trappsteg och jag stansade ut bokstäverna FORE och satte på stegen.
På baksidan satte jag lite spillpapper och en av mina personliga stämplar.
Jag hoppas att ni gillar mitt golfiga kort :)
Ha det så gott!
/Anethe
 
Materiallista
Art Impressions Par-Tee golfers set
Echo Park Happy summer paper pad
Golfdies från AliExpress
Crealies Crea-Nest-Lies XXL CLNestXXL 21
Crealies Crea-Nest-Lies XXL CLNestXXL 23
Crealies Crea-Nest-Lies XXL CLNestXXL 53
Crealies Crea-Nest-Lies XXL CLNestXXL 55
Marianne design COL1424
Marianne design LR0332
Bosskut Cameron Mini's alphabet
Rox stamps personlig stämpel

4 step card - tutorial

Idag blir det en gengomgång hur man gör ett 4 step card (trappstegskort med 4 steg). Jag har utgått från ett papper som är 15 x 30 cm.
Det gäller att hålla tungan rätt i munnen så man skär på rätt ställe och bigar på rätt, men jag tror att ni kommer att fixa det om ni bara följer min mall.
När jag gjorde min mall tyckte jag att det var lättast att först göra en liten kvadrat som är strax under 3,75 cm på alla sidorna så det är mitt första tips att göra en sån. Mät även till ditt cardstock så det är 15 x 30 cm.
Biga vid 11,25 cm (valleyfold/dal).
Nu får vi användning för den lilla kvadraten :)
Mät ut 3 cm från den bigade linjen och lägg kvadraten mot kanten och rita tunt med en blyerts runt kvadraten.
Jag ritade lite hårt för att det ska gå lättar för er att se.
Flytta linjalen till 5 cm från den bigade kanten och placera kvadraten ett steg ner. Rita sedan återigen försiktigt med blyerts runt kvadraten.
Nästa trappsteg ner ska vara 7 cm från den bigade linjen.
Sedan återstår bara det sista steget som ska vara 9 cm från den bigade kanten.
Nu ska vi börja skära och biga trappstegen, så här får man ha lite koll så man skär på rätt ställe. Alla vågräta linjer på trappstegen ska skäras och de lodräta ska bigas. På min bild nedan är de streckade linjerna bigningar och heldragen linje ska skäras.
Vi börjar med att skära tycker jag. Det är alltså 3 ställen vi ska skära och vi börjar med den översta. Skär från början (3 cm strecket till slutet på trappsteg 2, 10 cm från högerkanten). Totalt är det 6 cm som ska skäras.
Sedan flyttar vi en rad ner och skär steget nedanför, från 5 cm strecket ända bort till högerkanten på steget nedanför (vid 12 cm på min linjal).
Tillsist skär vi det sista steget.
Nu kör vi lite bigningar eftersom allt skärande är klart. Biga alla streckade linjer, den långa linjen är en dal och i mitten kommer ett berg och sedan en dal.
Sudda bort alla linjer som du ritade. Eftersom kortet i detta läget inte är så snyggt ihopvikt så kan man göra ett fodral av cardstock (15 x 30 cm med bigning 15 cm) och sedan sätta fast den vikta delen på insidan. Tejpa/limma fast insidan så att trappstegen kan öppna sig, på min bild har jag satt små nypor för att markera vart insidan ska sitta fast i fodralet.
Jag hoppas att ni gillar min tutorial och att ni provar att göra ett eget trappstegskort, här kan ni ju exprimentera med fler trappsteg för det är bara att dela 15 med antalet steg som ni vill ha. Exempel om ni vill ha 5 steg så delar ni 15/5=3, då ska den lilla kvadratet vara 3 cm istället för 3,75 cm.
Om ni vill se kort som jag har gjort med den här vikningen så finns de HÄR, scrolla neråt om du först ser detta inlägget.
Ha det så gott!
/Anethe